Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκέμβριος, 2014

Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά σε όλους ! Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης !

Εικόνα

σούρβα,σούρβα κι Αι-Βασίλης ,θειά δό(ς) μ' πισκέσια!Καλή χρονιά σε όλους

Εικόνα
σούρβα,σούρβα κι Αι-Βασίλης ,θειά δό(ς) μ' πισκέσια! Καλή χρονιά σε όλους τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς στη Ραψάνη ξεκινούσαν με την παραπάνω φράση.....Βγαίναμε στη γύρα τα γειτονόπουλα , χωρισμένα σε μικρές ομάδες για τα "Σούρβα¨"...είχαμε μεγάλους τσίοπηδες(τσέπες)για να χωρούν πολλά πεσκέσια όπως κουκόσιες(καρύδια) , σκουμαίδες (στεγνά σύκα)... Από το ημερολόγειο του τεώς Προέδρου Χρυσικού Ιωαν. Αρχείο Δημοτικής βιβλιοθήκης Ραψάνης.    

Κόλιντα,Κόλιντα...Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία

Εικόνα
Κόλιντα , Κόλιντα ..δωσ' μη θειά μια κλούρα! Με την παραπάνω φράση, τα παιδιά της Ραψάνης ξεκινούσαν ανήμερα των Χριστουγέννων , ξημερώματα , να κτυπάν τις πόρτες των σπιτιών και να λένε τα κάλαντα .Φορώντας κάπες και κρατώντας κλούτσες(ραβδιά από ξύλο) για να συγκενρώνουν τις παραδοσιακές κουλούρες, και κουδούνες για να ξορκίζουν το κακό και τους καλικάντζαρους!

Στιγμές από την χριστουγεννιάτικη συνάντηση της βιβλιοθήκης με το Σύλλογο Γυναικών!

Εικόνα
Η απογευματινή μας συνάντηση στο σπίτι του συλλόγου γυναικών ραψανης. Τραγούδια των χριστουγεννων έθιμα της ραψανης και αφηγήσεις παραμυθιών. Και του χρόνου

Αυριο η εκδήλωση μας με το συλλογο Γυναικών Ραψάνης!

Εικόνα
και μη ξεχνιόμαστε! Αυριο Κυριακή 21 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη Ραψάνης , θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη εκδήλωση των Χριστουγέννων , στις 4:30 το απόγευμα στο σπίτι του συλλόγου Γυναικών. Αφηγήσεις και έθιμα των Γιορτών της Ραψάνης θα ακουστούν και όλοι θα γευτούν τις λιχουδιές των γυναικών. Παράλληλα οργανώνεται και εκδρομή στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα , την Κυριακή 4 Ιανουαρίου και ώρα αναχώρηση 2:30 μ.μ. . Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2495061259 & 2495061444.

Μια φορά και ένα χωριό, η Ραψάνη… και οι ιστορίες του Λα Φονταίν!

Εικόνα
 Οι εκδηλώσεις με τα παιδάκια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας,την Τρίτη 16 και την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου αντιστοιχα, πήγαν περίφημα. Με την παρουσία και της δασκάλας τους Μάριον Τζίκα , άκουσαν τις ιστορίες και τις ζωγράφισαν , φτιάχνοντας από την αρχή μια άλλη ιστορία.

Ένας τρόπος που διδάσκονται οι διδάσκοντες | ΕΛΛΑΔΑ | Protagon

Ένας τρόπος που διδάσκονται οι διδάσκοντες | ΕΛΛΑΔΑ | Protagon

Μια φορά και ένα χωριό, η Ραψάνη… και οι ιστορίες του Λα Φονταίν!

Εικόνα
η παραμυθού της Ραψάνης!

Γιορτινές εκδηλώσεις το σαββατοκύριακο στη Ραψάνη!

Εικόνα
Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη Ραψάνης , θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη εκδήλωση των Χριστουγέννων , στις 4:30 το απόγευμα στο σπίτι του συλλόγου Γυναικών. Αφηγήσεις και έθιμα των Γιορτών   της Ραψάνης θα ακουστούν και όλοι θα γευτούν τις λιχουδιές των γυναικών. Παράλληλα οργανώνεται και εκδρομή στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα , την Κυριακή 4 Ιανουαρίου και ώρα αναχώρηση 2:30 μ.μ.   . Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2495061259 & 2495061444.

Οι γυναίκες της Ραψάνης στο Γηροκομείο Λάρισας!

Εικόνα
Ο σύλλογος γυναικών ραψανης βρέθηκαν εχθές το βράδυ στο γηροκομείο Λάρισας .χόρεψαν και πρόσφεραν χαρά στους παππούδες αλλά και λάδι από την ραψανη για την διατροφή τους.

Μια φορά και ένα χωριό, η Ραψάνη… και οι ιστορίες του Λα Φονταίν.

Εικόνα
Μια φορά και ένα χωριό, η Ραψάνη… και οι ιστορίες του Λα Φονταίν. Οι γαλλικοί μύθοι μπλέκονται με τις αφηγήσεις της Ραψάνης με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων , που φέρνουν μνήμες παιδικής ξεγνασίας και ιστοριών που αφηγούνταν δίπλα στο τζάκι! Ιστορίες αντίθετες αλλά και τοσο κοινές! Σήμερα το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, στην τάξη των νηπίων θα παρουσιαστούν, μια ιστορία της Ραψάνης, που καταγράφηκε πρώτη φορά από την πρώην διευθύντρια του κέντρου Λαογρ ... αφίας της ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη από την γιαγιά Ευανθία Κιού, Ραψανιώτισσα. Το παραμύθι έχει αναφορά στο λύκο και τον φτωχό που ψάχνει την τύχη του , και αφηγείται πολύ στα μέρη μας. Ετσί , διαλέγουμε και μια αντίστοιχη ιστορία του Λαφονταίν , ο λύκος που έγινε βοσκός . Η ίδια εκδήλωση θα επαναλειφθεί και την Πέμπτη στο τμήμα των νηπίων του Ινστοτούτου , και τις γιορτές των χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς στη βιβλιοθηκη Ραψάνης , σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Πολωνοί δημοσιογράφοι στο Μουσείο Οίνου κ Αμπέλου Ραψάνης

Εικόνα
Οι Πολωνοί δημοσιογράφοι Tomasz Prange-Barczynski και Mariousz Kapczynsi που ειδικεύονται σε θέματα κρασιού, περιηγούνταν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα γνωρίζοντάς τα πιο φημισμένα αμπελοτόπια μας, βρέθηκαν το Σάββατο στη Ραψανη μαζί με τους Christos Bitzios και Thomas Karpenisis της εταιρείας Τσάνταλη, γνώρισαν την ομορφία του τόπου μας , δοκίμασαν κρασί Ραψάνη και επισκέφτηκαν το Μουσειο Οίνου κ Αμπέλου Ραψάνης.

Η τέχνη του να είσαι γιαγιά της Χαράς Μαραντίδου!ενα καταπληκτικό βιβλίο!

Εικόνα
Σε όλη την διάρκεια των γιορτών , η βιβλιοθηκη μας θα είναι ανοιχτή για το κοινό . Από το φανταστικό βιβλίο της Χαρά Μαραντίδου," η τέχνη του να είσαι γιαγιά " των εκδόσεων Πάπυρος, θα φτιάχνουμε καταπληκτικές κατασκευές που χρειάζονται μόνο την φαντασία μας! Ενα βιβλίο που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθηκη του σπιτιού σας! Καλό σαββατοκύριακο!

Στολισμός συνέχεια.........!

Εικόνα
Οι πολύχρωμες φουντιτσες στολίδια της Δήμητρας μας . Γιατί και σήμερα στολίδια κάνουμε Οι υπόλοιποι προτίμησαν το παιχνίδι. ..

Χειμωνιάιτκες στιγμές του παρελθόντος!

Εικόνα
Χειμωνιάτικες στιγμές της δεκαετία του 70 στη Ραψάνη! Πρέφα στα καφενεία , και εξω ενα κάτασπρό τοπίο , τότε που έριχνε μέτρα χιόνι και το χωρίο έμεινε αποκλεισμένο μέρες! Εν αναμονή του χιονιού των Χριστουγέννων ...όπως είπαν και τα δελτία του καιρού !(από το φωτογραφικό αρχείο της βιβλιοθήκης).

Η βιβλιοθήκη είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο! |

Εικόνα
Η βιβλιοθήκη είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο! |