Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010

2o Ιστορικό Συνέδριο Ραψάνης ,3-4/7/2010

Ο Μορφωτικός Σύλλογος και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης διοργανώνουν φέτος , 3  & 4 Ιουλίου ,το 2ο ιστορικό συνέδριο Ραψάνης στο χώρο της βιβλιοθήκης .Πριν 15 χρόνια με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης  πραγματοποιήθηκε το 1ο ιστορικό  συνέδριο , καρπός του οποίου ήταν η έκδοση των πρακτικών , «Σελίδες από την ιστορία της Ραψάνης ». Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με το 2ο ιστορικό συνέδριο θα συμπληρώσουμε τις γνώσεις μας για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ραψάνης σχετικά με την ίδρυση  της , τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν , τα μνημεία του πολιτισμού μας, τη μουσική της παράδοση , τις οικονομικές δραστηριότες και το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής .Το Συνέδριο δεν θα παραλείψει  να αναφερθεί ακόμη και στους ανθρώπους που μας ευεργέτησαν όπως ο Χρήστος Β. Σαδούκας με το φιλεκπαιδευτικό κληροδότημα που μας άφησε .Όλα αυτά συνθέτουν τη φυσιογνωμία της ιστορικής κοινότητας που πρωταγωνίστησε στη περιοχή του Κάτω Όλυμπου για πέντε περίπου αιώνες .
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010-Ραψάνη
09.00-10.00:  Εγγραφές
10.00-10.30: Χαιρετισμοί διοργανωτών και επισήμων
1η Συνεδρία
Προεδρείο : Τσάτσαρη Ανδρομάχη, Πρόεδρος της  Δημοτικής βιβλιοθήκης Ραψάνης.
10.30 :Σπανός Κώστας ,Η ίδρυση της Ραψάνης .
10.50:Ζδάνης Νίκος , Πληροφορίες για τη Ραψάνη στο τέλος του 19ου αιώνα .
11.10: Βλαχοστέργιου Ευαγγελία ,  Τα σημάδια του τόπου «ομιλούν»…. .
11.50:Συζήτηση –Διάλλειμα
2η Συνεδρία 
Προεδρείο :Δουμακής Αθανάσιος , Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης
12.00:Βαλαής Διονύσης, Ο επίσκοπος Πλαταμώνος και Λυκοστομίου Διονύσιος Μιχαήλ .
12.20: Ταμπακίδης Δημήτριος , Η ανάπτυξη της σηροτροφίας στη Ραψάνη στις αρχές του 19ου αιν. .
12.40 : Πανταζή Χαμαιδή, Η συμβολή της οικογένειας Βαλάση στη μουσική παράδοση της Ραψάνης .13.00 : Κανδήλα Ιουλία,  Ραψανιώτες μαθητές και δάσκαλοι στη Μανιάρειο Σχολή Αμπελακιων .
13.20: Συζήτηση

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010 –Ραψάνη
3η Συνεδρία
Προεδρείο :Σπανός Κώστας, Εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολόγιου »
11.00 : Μπασλής Γιάννης , Το γλωσσικό ιδίωμα του Ολύμπου .
11.20: Λάλος Παύλος , Το τραγούδι του Θεμιστοκλάκη και άλλα τραγούδια της Ραψάνης
11.40: Παπαθεοδώρου Νικόλαος ,  Ο Δημήτριος Γοβδελάς και η αντίθεση του με τον ασεβή Χριστόδουλο τον Ακαρνάνα .
12.20:Δουμακής Αθανάσιος, Το φιλεκπαιδευτικό ίδρυμα «Βασιλείου Λουκά Σαδούκα»  .
12.40 Συζήτηση –Συμπεράσματα συνεδρίου


Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Παρουσίαση του βιβλίου "Κάτω 'Ολυμπος ,ο διαχρονικός πολιτισμός , η εθνική αντίσταση & ο εμφύλιος διχασμός "του Βασίλη Δούλου

Δήμος Κάτω Ολύμπου
Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης                                               Παραδοσιακό καφενείο Μήτια

Πρόσκληση
          Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου « Κάτω Όλυμπος , ο διαχρονικός πολιτισμός , η εθνική αντίσταση & ο εμφύλιος διχασμός »  του συγγραφέα Βασίλη Δούλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 και ώρα 8:30 μ. μ. στο θεατράκι  του Μήτια στη Ραψάνη .
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Τριάρχου Γιάννης ,Δικηγόρος –Αντιστασιακός
Μήλιας Γιώργος
Ταμπακίδης Μίμης
Τζόκα-Βαρδούλη Πολυξένη  
Ο συγγραφέας Βασίλης Δούλος

Στη διάρκεια της εκδήλωσης Θα πραγματοποιηθεί  προβολή σπάνιου φιλμ-ντοκιμαντέρ με τους πρωταγωνιστές της εθνικής αντίστασης στην περιοχή των Τεμπών & του Κάτω Ολύμπου .

Με τιμή οι διοργανωτέςΤετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Το βιβλίο του Μήνα. Η Πρόταση της βιβλιοθήκης .Στο Σύνορο του Βασίλη Νιτσιάκου


«Στο σύνορο» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου, που κυκλοφορείται από τις εκδόσεις «Οδυσσέας». Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο έργο (470 σελίδες), προϊόν πολύχρονης έρευνας στις δυο πλευρές του ελληνο-αλβανικού συνόρου. Μετά από μια κριτική εισαγωγική αναφορά στην έννοια της «διεθνικής  μετανάστευσης», στις νεότερες θεωρίες για το μεταναστευτικό φαινόμενο και στις σχετικές μεθόδους, ο συγγραφέας, με τον τρόπο των περιηγητών του 19ου αιώνα, λογοτεχνική διάθεση, αυτο-αναφορικότητα και, κυρίως, με την εθνογραφική μέθοδο της πυκνής περιγραφής, περιδιαβαίνοντας και διασχίζοντας συχνά τη γραμμή που οριοθετεί το ελληνικό από το αλβανικό κράτος, συγκροτεί αφηγήσεις που τέμνουν τα όρια των σχετικών επιστημονικών κλάδων και αναδεικνύουν το σύνορο ως σημαντικό μεθοδολογικό εργαλείο για την κατανόηση των συλλογικών ταυτοτήτων (τοπικών, εθνοτικών και εθνικών).