Και η βιβλιοθήκη Ραψάνης ήταν εκεί!


Δελτίο Τύπου                                                                 

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

 

Future Library Unconference 2013

Το πολυσυλλεκτικό αντι-συνέδριο ολοκληρώθηκε

 

Πως μπορεί μια βιβλιοθήκη να αλλάξει τον κόσμο; Η απάντηση δόθηκε στις 9 & 10 Δεκεμβρίου, μέσα στις κατάμεστες αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη, όπου πραγματοποιήθηκε το 2ο διεθνές Future Library Unconference 2013, με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πάνω από 400 δημιουργικοί άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία του Unconference, στο ασφυχτικά γεμάτο κτίριο της Πειραιώς, μέσα από διαδραστικές ομιλίες και εργαστήρια, που έφεραν στο φως μερικές από τις πιο πρωτότυπες δράσεις της ελληνικής και διεθνούς σκηνής.

 

Η  διοργανώτρια ομάδα του Future Library μαζί με τον κύριο Γιώργο Αγουρίδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καλωσόρισαν το κοινό στο αμφιθέατρο, ενώ η συγκινητική ομιλία της Κικής Δημουλά που ακολούθησε, δημιούργησε την πιο ζεστή ατμόσφαιρα για την έναρξη του Unconference. Όσοι βρέθηκαν στη «γιορτή της δημιουργίας» είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα παράλληλων δράσεων και να βιώσουν το μαγικό κόσμο των βιβλιοθηκών σε δύο ημέρες, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις.

 

- «Έχουν οι βιβλιοθήκες μέλλον;» ρώτησε το κοινό η Maija Berndtson, πρώην διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Ελσίνκι, απαντώντας στη συνέχεια η ίδια «Ναι… αν ξεχάσουμε τα βιβλία και αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τους ανθρώπους!». Στις βιβλιοθήκες ως «παλάτια των ανθρώπων» και όχι των βιβλίων, αναφέρθηκε η Francine Houben, από την ολλανδική ομάδα αρχιτεκτόνων Mecanoo, μιλώντας μέσα από το παράδειγμα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής βιβλιοθήκης του Birmingham, ενώ έθεσε τις αμέτρητες σχεδιαστικές δυνατότητες, παρουσιάζοντας την εικόνα της σύγχρονης βιβλιοθήκης που λειτουργεί ως «η καρδιά της κοινωνίας», τονίζοντας μάλιστα ότι «ο κόσμος πλέον φέρνει τα βιβλία του από το σπίτι για να τα διαβάσει μέσα στη βιβλιοθήκη!». Από την άλλη ο βρετανός John Kieffer, έστρεψε τα βλέμματα σε έναν «νέο κόσμο», αυτόν της συνεργασίας και της συμμετοχής και εξήγησε πως ένας δημόσιος χώρος, όπως μια βιβλιοθήκη, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα κοινωνικό κέντρο πολιτισμικής ανταλλαγής. Ακόμη, ένας καινούριος e-κόσμος αναδείχθηκε από τον Mikael Petren, επικεφαλή της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Στοκχόλμης που, μαζί με μια σπουδαία ομάδα ομιλητών, έθεσαν τα φλέγοντα ζητήματα της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, «e-φαίνοντας το μέλλον». Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε συζητήθηκε ο δανεισμός των ηλεκτρονικών βιβλίων από τις δημόσιες βιβλιοθήκες και επικράτησε η άποψη, ότι η ένωση δυνάμεων στο χώρο του βιβλίου, δηλαδή οι συμπράξεις ανάμεσα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τους εκδότες, τις βιβλιοθήκες και τους συγγραφείς, θα οδηγήσει στην αύξηση των αναγνωστών του ηλεκτρονικού βιβλίου.

 

 - «Ιστορία δεν είναι μόνο ό,τι νομίζουν τα μουσεία και οι οργανισμοί πως είναι σημαντικό, είναι επίσης ό,τι πραγματικά βίωσαν οι άνθρωποι στη ζωή τους, οι εμπειρίες τους» κατέθεσε, συγκινώντας το κοινό, ο Ολλανδός Ad Polle, αλλά και η Μαρία Βραγχλιώτου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «το σεντούκι των             e-στοριών», ενώ αποκαλυπτικές ήταν οι παρουσιάσεις των Βαλκάνιων καλεσμένων στις δύο Βαλκανικές σκηνές που προσέφεραν στους συμμετέχοντες τη μοναδική ευκαιρία να συν-ταξιδέψουν στις γειτονικές χώρες μέσα από ανατρεπτικές πρωτοβουλίες. Επίκαιρες και με μεγάλη απήχηση στο κοινό ήταν οι ομιλίες της Κατερίνας Κεράστα για το πρωτοπόρο πρόγραμμα «Αναζήτηση εργασίας με αρωγό τις βιβλιοθήκες», της Ανδριανής Ζαφειροπούλου για το καινοτόμο πρόγραμμα «Φτου και βγαίνω… στη βιβλιοθήκη μου πηγαίνω», μέσω του οποίου η μάθηση μετατρέπεται σε διασκέδαση, αλλά και του Θανάση Κούρογλου, ο οποίος έφερε στο κοινό αναμνήσεις από τις δύο καλοκαιρινές εκστρατείες φιλαναγνωσίας και δημιουργικότητας που πραγματοποίησαν οι βιβλιοθήκες του δικτύου Future Library, καθηλώνοντας όλους τους συμμετέχοντες με μία απρόβλεπτη παρουσίαση.

 

 Η εικόνα που είχαμε για τις βιβλιοθήκες μέχρι σήμερα είναι σίγουρα πολύ διαφορετική μετά την εμπειρία του Unconference. Οι βιβλιοθήκες ανοίγουν τις πόρτες τους στην τοπική κοινωνία, γίνονται ανθρωποκεντρικές και εξωστρεφείς και συμπράττοντας με καινοτόμες πρωτοβουλίες, υποδέχονται στους κόλπους τους  το αναπάντεχο της δημιουργίας. Η μουσική, η τέχνη, ο χορός, το θέατρο «εισβάλλουν» στους χώρους των βιβλιοθηκών, όπως ακριβώς περιέγραψε ο Stewart Parsons, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η τεχνολογία, σύμφωνα με τον Πάνο Χαρίτο από το CERN. Η αλλαγή και η καινοτομία ρίζωσαν βαθιά στην καρδιά του αντι-συνεδρίου. Το μήνυμα ήταν σαφές, όπως τόνισε και η Μαρίνα Γιαρένη: -«Αν θέλουμε να φέρουμε την αλλαγή, ας σταματήσουμε να ασχολούμαστε με την κατάρριψη του παρελθόντος και ας χτίσουμε ένα διαφορετικό μέλλον!» Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα της δεύτερης και εξαιρετικής σημασίας στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο και συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Μπακουνάκης, στην οποία συζητήθηκε η στρατηγική για τη μετατροπή των δημόσιων χώρων σε δημιουργικά και παραγωγικά περιβάλλοντα. Στη συζήτηση ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Ιωάννης Τροχόπουλος, επισήμανε την αναγκαιότητα υποστήριξης των πρωτοπόρων ομάδων που δημιουργούν αυτή τη στιγμή στη κοινωνία το καινούριο. Ο ίδιος στάθηκε στις πρωτοβουλίες που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει, αφενός ενισχύοντας τον πολιτισμό, αφετέρου ανακουφίζοντας ποικιλοτρόπως την ελληνική κοινωνία, που αυτή την περίοδο πλήττεται.

 

Και ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Unconference, διαφορετικά εργαστήρια πραγματοποιούνταν στις μικρές αίθουσες του μουσείου, τα δημιουργικά διαλείμματα με πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις απογείωναν την κοινότητα του Unconference 2013, που έθεσε ως πρωταρχικό στόχο να «εμπνεύσει»: Από τα ρυθμικά κρουστά των πangea world music center, το χορευτικό ντουέτο του Eddie Lame και της Έλενας Σταυροπούλου που «ανέβηκαν τη σκάλα της γνώσης», μέχρι το γυναικείο φωνητικό σύνολο της Κορίνθου Opus Femina και τη διαφορετική παράσταση κουκλοθέατρου της ομάδας Ζλουχτήρια. Από το μουσικό set του καλλιτέχνη Dozen Draft και το σόλο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέχρι τους gypsy, swing και jazz ρυθμούς των Gadjo Dilo.

 

Η ομάδα του Future Library οραματίζεται και κάνει πράξη τα όνειρά της, φέρνοντας την αλλαγή μέσα από τις βιβλιοθήκες. Το Unconference 2013, που ολοκληρώθηκε προχθές με τον πιο εορταστικό τρόπο, ξεκίνησε νωρίτερα με το Μαραθώνιο Δημιουργικότητας, στις 6 & 7 Δεκεμβρίου, εγκαινιάζοντας τα Media Labs, τους νέους καινοτόμους χώρους μέσα σε εννέα Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, που λειτουργούν πλέον με ελεύθερη πρόσβαση, παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες για δημιουργία, μάθηση και συνεργασία. Όσοι βρέθηκαν στο Μαραθώνιο είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν μια σειρά από τελείως διαφορετικές δράσεις, σε σχέση με αυτά θα περίμεναν από μια βιβλιοθήκη: Έμαθαν από το πως να σχεδιάζουν έναν ιστότοπο, να κάνουν ηχογράφηση, να δημιουργούν οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και να εικονογραφούν με ψηφιακά εργαλεία, μέχρι και το πώς να στήνουν ένα διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό και να εκπέμπουν ζωντανά από τη βιβλιοθήκη.  Συνδέθηκαν απευθείας με τα επιστημονικά εργαστήρια του CERN και συνομίλησαν με τους ίδιους τους επιστήμονες, παρακολούθησαν σεμινάρια γιόγκα, ήρθαν σε επαφή με το θέατρο, τη λογοτεχνία, τα ιαπωνικά μάνγκα, τα κόμικς, τη φωτογραφία, τη μουσική.  Τα Media Labs στη Δράμα, την Κοζάνη, τα Τρίκαλα, τη Λειβαδιά, την Κόρινθο, τη Ναύπακτο, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, την Ηλιούπολη και τα Χανιά, υποδέχτηκαν μικρούς και μεγάλους και ζωντάνεψαν μέσα από χαμόγελα, παιχνίδια και συμμετοχικές δράσεις, απεικονίζοντας τον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων βιβλιοθηκών.

Το Future Library χαράζει πορεία για το μέλλον και δίνει το στίγμα του εμπράκτως: Βιβλιοθήκες δημιουργικές, βιβλιοθήκες που εμπνέουν.

Περισσότερες πληροφορίες για το Future Library:





 

Επικοινωνία για θέματα Τύπου OPUS Integrated Communication:

Ναταλία Κατηφόρη natalia@opusltd.com | 2130317478 | 6972345289

& Κατερίνα Αποστολοπούλου katerina@opusltd.com |2130317478 | 6948173955

 

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ

 

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποτίμηση της Επιστημονικής Διημερίδας με τίτλο «Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο» - Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης

Επιστημονική διημερίδα “Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο” – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα