Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Εορτή του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου εκ Ραψάνης


Εορτή του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου εκ Ραψάνης
Ο Γεώργιος γεννήθηκε το 1798 στη Ραψάνη, η οικονομική ακμή της οποίας συνετέλεσε στη δημιουργία Σχολής που στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν το πνευματικό κέντρο για τα γύρω χωριά του κάτω Ολύμπου. Ο Γεώργιος ήταν τρόφιμος της Σχολής, στην οποία με την αποφοίτησή του το 1816 ανέλαβε το λειτούργημα του δασκάλου. Η γοητεία που άσκησε με την διδασκαλία σε νεαρό μωαμεθανό, τον οποίο οι γονείς του έστειλαν ως οικότροφο στη Ραψάνη από το γειτονικό χωριό των Γόννων, ήταν καταλυτική. Εξόργισε τους Τούρκους οι οποίοι συνέλαβαν τον Γεώργιο με την κατηγορία του εκχριστιανισμού μουσουλμανόπαιδος. Καταδικάστηκε σε μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος επήλθε την 5η Μαρτίου του 1818. Το πρόγραμμα του εορτασμού:
Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 5.15 μ.μ.:
Λιτανευτική κάθοδος των ιερών λειψάνων και εν συνεχεία Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου Κηρύγματος, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ραψάνης, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου π.Αχιλλίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου. Εγκώμια του Νεομάρτυρος ενώπιον της ιεράς λάρνακος των λειψάνων του.
Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 και ώρα 7.30 π.μ.:
Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ραψάνης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου.
11.00 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία της Ραψάνης για τα θύματα της Ραψάνης στην επανάσταση του Ολύμπου του 1878.
5.00 μ.μ. Μεθέορτος Εσπερινός, και τα Κτητορικά του Αγίου Γεωργίου, του Νεομάρτυρος.

To Σάββατο 5 Μαρτίου η Ραψάνη τιμά τη μνήμη του Νεομάρτυρος Άγιου Γεωργίου. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης προκειμένου να διευκολύνει όσους θέλουν να παρευρεθούν στη Θεία Λειτουργία και στις εκδηλώσεις του Δήμου, θα δρομολογήσει λεωφορείο με ώρα αναχώρησης από το Δημοτικό Ωδείο στις 7.30 π.μ και ώρα επιστροφής στις 13.30μ.μ. Πληροφορίες στο τηλ. 6950035199.(κειμενο Ευαγγελία Βλαχοστέργιου )