«Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι;»

 

«Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι;» 

Δύο εβδομάδες με δράσεις αφιερωμένες στα ήθη και έθιμα του τόπου μας. 


 

 Δράσεις για τον Αλωνάρη μήνα στη Ραψάνη:

 Ο ρόλος των τοπικών παραδόσεων στον σύγχρονο κόσμο.  

 

Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δ. Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας - «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ. για τέταρτη χρονιά διοργανώνουν λαογραφικές δράσεις δύο εβδομάδων στη Ραψάνη, από 20 Ιουλίου έως 30 Ιουλίου 2021. Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, έχοντας ως βάση την  λαογραφική παράδοση του χωριού, τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τοπωνύμια, τις βρύσες, τα μονοπάτια, τα ξωκλήσια αλλά και το παιχνίδι, τις κατασκευές, τη μουσική, τη μαγειρική του τόπου. Εκμεταλλευόμενοι το φυσικό περιβάλλον του χωριού, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα όμορφα, γραφικά μέρη του χωριού. 

Σχεδιασμός - Υλοποίηση δράσεων: Χάιδω Πανταζή, Έρση Ρουμελιώτη.

Η Βιβλιοθήκη Ραψάνης θα αποτελεί τον τόπο συνάντησης για όλες τις δράσεις. Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται σε επιλεγμένα σημεία του χωριού και απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους. Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιούνται υπαίθρια, τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες ασφαλείας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

 

Τρίτη 20 Ιουλίου | 7:00 μ.μ.  

Περπατώντας στη Ραψάνη του σήμερα, βλέποντας τη Ραψάνη του χθες μέσα από τα πέτρινα σπίτια:  Αποκατάσταση  και  επανάχρηση σε αρχιτεκτονικό και αστικό επίπεδο, διαχείριση της άυλης κληρονομιάς μας. 

Περίπατος με τον Αντώνη Μόρα, MSc Αρχιτέκτονα-Μηχανικό Α.Π.Θ., PGDS σχεδιασμός του χώρου ΕΜΠ, Υποψήφιος διδάκτορας Α.Π.Θ.  

Τετάρτη 21 Ιουλίου | 11:30 π.μ.

Ένα σακούλι σαρακατσάνικα παιχνίδια: «Η Δανάη, το όνειρο και τα σαρακατσάνικα σκουτιά», με την Αναστασία Πλίτση, Μουσειοπαιδαγωγός.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τετάρτη 21 Ιουλίου | 7:00 μ.μ.

Εκεί στ’ αλώνια: Στο παλιό αλώνι, θα μιλήσουμε για τα δυο ψωμιά που σμίγουν, ιστορίες του σιταριού - στο Αλώνι του Ανήλιου.

Πέμπτη 22 Ιουλίου | 7:00 μ.μ

Το βιβλίο του Γ. Φασούλα «Ραψάνη»: «Να γράψω το βιβλίο, να αφήσω στα παιδιά μου ένα σύντομο αφήγημα για τη Ραψάνη», από τα παιδιά μου στα παιδιά σας - οι ιστορίες του χωριού με το συγγραφέα Γιάννη Φασούλα. 

Προαύλιο Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (1574)

 

Παρασκευή 23 Ιουλίου | 7:00 μ.μ. 

Εργαστήριο παρασκευής κεραλοιφής: «Ελάτε να φτιάξουμε μαζί ένα αγνό παραδοσιακό γιατροσόφι και φυσικό καλλυντικό για πρόσωπο και σώμα». 

Θα προηγηθεί μικρός περίπατος για αναγνώριση βοτάνων στην «Πλαϊνή».

Με τη Μένη Χατζηπαναγιώτου, εργαστήριο Ροζμαρίνο.

Κυριακή 25 Ιουλίου | 7:00 μ.μ.  

Πηγαίνοντας στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής: Περπατάμε ως το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, παρακολουθώντας και ερμηνεύοντας τις θρησκευτικές τελετουργίες του εσπερινού. 

 

Δευτέρα 26 Ιουλίου | 7:00 μ.μ.

Ιστορίες πίσω από τα υφαντά: Στο νάρθηκα του Αγίου Αθανασίου, καθόμαστε στη δροσιά με το αγαπημένο μας εργόχειρο ή υφαντό, και ακούμε από τις γυναίκες της Ραψάνης ιστορίες πίσω από τα υφαντά.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης.

Τρίτη 27 Ιουλίου | 7:00 μ.μ.

Ήχοι του 1821: Πως φτάνουν στην ορεινή κοινότητα της Ραψάνης οι κραυγές και οι ιαχές του πολέμου; Τι ακούν οι κάτοικοι; Τι φτάνει στα αυτιά τους; Πως ήταν οι ήχοι των μαχών; Πως αντιλαμβάνονται τις μάχες που γίνονται μακριά τους; Τι μηνύματα έρχονταν από τον έξω της κοινότητας κόσμο; Θα αναζητήσουμε όλες αυτές τις απαντήσεις, μέσα από τα γραπτά κείμενα και τις ιστορικές αναφορές που υπάρχουν στη συλλογή της βιβλιοθήκης Ραψάνης.

Τετάρτη 28 Ιουλίου | 7:00 μ.μ. 

Περίπατος με βάση τα Τοπωνύμια, Ναωνύμια της Ραψάνης. Περπατάμε στο χωριό και ανακαλύπτουμε τις ιστορίες πίσω από τα τοπωνύμια. Γιατί τα ονόμασαν έτσι; 

Στην περιοχή του Αγίου Κοσμά - Γήπεδο. 

Πέμπτη 29 Ιουλίου | 11:30 π.μ.

Άνθρωπε, τώρα ξεκουράσου! ή πώς μια ρόδα, δυο πέτρες και πολύ νερό άλλαξαν την ιστορία της διατροφής: Για τον νερόμυλο - αλευρόμυλο της παραδοσιακής κοινωνίας. 

Ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με την εκπαιδευτική πλατφόρμα Museotek, στο πλαίσιο της μόνιμης έκθεσης για την υδροκίνηση στην προβιομηχανική εποχή. 

Με την Ρένα Μπότσιου - Μουσειολόγος

Πέμπτη 29 Ιουλίου | 7:00 μ.μ. 

Περπατώντας στη Ραψάνη του 1821: Πως ήταν η Ραψάνη στα χρόνια του 1821; Ποια κτίρια σώζονται σήμερα; Με οδηγό αυτά θα περπατήσουμε στο γραφικό χωριό βλέποντας την ιστορία του τόπου μας.

Παρασκευή 30 Ιουλίου | 7:00 μ.μ. 

Ο Προφήτης Ηλίας, ρυθμιστής του καιρού: Μετεωρολογία των απλών ανθρώπων. 

Πηγαίνουμε περίπατο στη Τσιούκα, στα ριζά του προφήτη Ηλία και αφηγούμαστε ιστορίες για τον καιρό. Τι σημάδια έβλεπαν οι παππούδες μας; Τα χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα;  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποτίμηση της Επιστημονικής Διημερίδας με τίτλο «Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο» - Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης

Επιστημονική διημερίδα “Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο” – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα