Μια πρώτη Γνωριμία με τη βιβλιοθήκη μας....



Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης βρίσκεται στο χωρίο Ραψάνη του Νομού Λαρίσης (Δήμος Κάτω Ολύμπου ) ,που απέχει 40 χλμ. από την Λάρισα. Ιδρύθηκε με προεδρικό διάταγμα το έτος 1970 και λειτούργησε έως ,το έτος 2003 με την επωνυμία Κοινοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης. Η Βιβλιοθήκη ανήκει στα νομικά πρόσωπα του Δήμου Κάτω Ολύμπου. Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν την ύπαρξη πλούσιας βιβλιοθήκης στα μέσα του 18ου αιώνα ,τα οποία κοσμούσαν την περίφημη «Μεγάλη Ελληνική Σχολή της Ραψάνης» .

Η σχολή αυτή ιδρύθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα (1735 ή 1767 ) από τον τότε επίσκοπο Πλαταμώνος Διονύσιο. Ό  π ω ς δ ή π ο τ ε το έτος 1735,ολίγον τι έστω πέραν ή εντεύθεν τούτου , είναι το αμετάθετον όριον ιδρύσεως της βιβλιοθήκης….το εσωτερικόν του δωματίου ,κατά τας 4ας πλευράς , ήτο πλήρες εκ διαφόρων βιβλίων ολοκληρών τόμων….επυρπολήθησαν υπό των Τούρκων.. Τα βιβλία είχαν μεταφερθεί από τα τυπογραφία της Βενετίας ,τη Λειψία αλλού κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Δυστυχώς  τα βιβλία αυτά  καταστράφηκαν από πυρκαγιά και άλλα χάθηκαν με τα χρόνια

Το  1970 , γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθεί ένα μέρός  αυτών των βιβλίων αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Τα χρόνια που ακολουθούν η βιβλιοθήκη ,που λειτουργεί με την επίβλεψη της κοινοτικής αρχής , εμπλουτίζει συνεχώς την συλλογή της κυρίως με δωρεές των κατοίκων που έχουν φύγει από το χωριό και ζουν στην πόλη καθώς  και μεταναστών του εξωτερικού. Το 1973 δωρίζεται στην βιβλιοθήκη η συλλογή του Ι.Τ. Χρυσοχόου ,ενός επιφανούς Ραψανιώτη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η συλλογή αποτελούνταν από 600 περίπου βιβλία , χειρόγραφα και λοιπό υλικό καθώς και από το προσωπικό του γραφείο πλήρες (βιβλιοθήκη, γραφείο). Τα περισσότερα από τα βιβλία είναι σπάνιες εκδόσεις.

Σήμερα  η βιβλιοθήκη , με την βοήθεια και το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής στεγάζεται σε δικό της χώρο στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Ραψάνης. Περιλαμβάνει πάνω από 10000 βιβλία και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Το υλικό της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα  , χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Η  Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική και εκτός δανεισμού είναι το υλικό της συλλογής Ι.Τ.Χρυσοχόου , τα χειρόγραφα και οι σπάνιες εκδόσεις.

      Η βιβλιοθήκη έχει στη συλλογή της το μοναδικό γραπτό σωζόμενο κείμενο που αφορά την ιστορία της Ραψάνης , «Το κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου , 1778-1889» , και ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων του 18ου αιώνα. Σκοπός της βιβλιοθήκης είναι η υποστήριξή του εκπαιδευτικού έργου , η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της τοπικής ιστορίας  και λαογραφίας , η προώθηση της ανάγνωσης βιβλίων σε παιδιά και ενήλικες  και η γενικότερη πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποτίμηση της Επιστημονικής Διημερίδας με τίτλο «Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο» - Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης

Επιστημονική διημερίδα “Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο” – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα