ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM

Βιβλιοθήκες στα FM  Εκπομπή 6ης Νοεμβρίου:
20o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10:00 – 12:00 το πρωί από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Η εκπομπή της 6ης Νοεμβρίου 2011 ήταν αφιερωμένη στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου ΜΕΤ με θέμα: «Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και η Οικονομική Κρίση: Στρατηγικές Επιβίωσης»

Συνδεθήκαμε τηλεφωνικά με τη Θεσσαλονίκη και είχαμε  τη μεγάλη χαρά να συνομιλήσουμε με τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κα Άννα Φράγκου.
Στόχος του φετινού συνεδρίου, που συνεχίζει τον θεσμό των συνεδρίων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, είναι η περιγραφή των προβλημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης και η παρουσίαση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους (των προβλημάτων) μέσα από την ανταλλαγή ιδεών για την περιφρούρηση των βασικών βιβλιοθηκονομικών αρχών, δηλαδή την εξυπηρέτηση των χρηστών και την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών.
Για πρώτη φορά έχουμε τη συνεργασία τριών Βιβλιοθηκών από τρία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο πλαίσιο της διοργάνωσης ενός Συνε δρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, κάτι που ωφέλησε καθώς οι ευθύνες στο οργανωτικό σκέλος και στην επιστημονική προετοιμασία διαμοιράστηκαν και υπάρχει αισιοδοξία για την  επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.
Η οργανωτική επιτροπή, που αποτελείται από την κα Κλωντίνη Δέρβου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την κα Μερσίνη Κακούρη από το Α-ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και την κα Φράγκου, μαζί με την εθελοντική συνεισφορά τριάντα (30) συναδέλφων που  προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια έχοντας την θερμή υποστήριξη των διοικήσεων των τριών ιδρυμάτων και πιστεύεται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των συνέδρων που θα τιμήσουν και φέτος με τη συμμετοχή τους τις εργασίες του συνεδρίου ξεπερνώντας την δύσκολη οικονομική περίοδο που βρισκόμαστε.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του προγράμματος του συνεδρίου που φέτος περιλαμβάνει τη συμμετοχή εκλεκτών συναδέλφων από το εξωτερικό οι οποίοι, όπως υπογράμμισε η κα Φράγκου, θα μπορούσαν να μας μεταφέρουν εμπειρία ή κάποιες προτάσεις για την οικονομική κρίση και πώς θα αντιμετωπιστεί, καθώς και σ’ αυτές τις χώρες έχει ξεκινήσει να κάνει την εμφάνιση της (η οικονομική κρίση). Δέχτηκε με χαρά να κάνει μια εισήγηση ο Πρόεδρος του LIBER (Ένωση Ερευνητικών Βιβλιοθηκών Ευρώπης), ο κύριος Paul Ayris, ο οποίος θα μας μεταφέρει μία γενική εικόνα για τις ευρωπα ϊκές βιβλιοθήκες. Επίσης δύο συνάδελφοι από Ισπανία και Ιταλία, χώρες που είναι πιο κοντά στα δικά μας δεδομένα, πιστεύουμε ότι με τις εισηγήσεις τους θα μας δώσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις ή θα μας παρουσιάσουν μία πιο αντιπροσωπευτική εικόνα των βιβλιοθηκών σε αυτές τις χώρες και το πώς προσπαθούν από την πλευρά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Υπάρχουν συνάδελφοι από άλλες χώρες (Αγγλία, Αμερική), στις οποίες, οι βιβλιοθήκες βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο. Ωστόσο και σε αυτές τις χώρες οι βιβλιοθήκες πλήττονται εξαιτίας της κρίσης, που έχει εμφανιστεί, ίσως, πριν από τη δική μας, είναι δηλαδή σταδιακή και αργή, με συνέπεια ούτε εκεί οι βιβλιοθήκες να είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν, επηρεαζόμενες από την αρνητική κατάσταση που επικρατεί. Οι τρεις συνάδελφοι από την Αμερική θα προσπαθήσουν να μας δώσουν κάποια στοιχεία για το πώς θα μπορούσαν οι βιβλιοθήκες να συγκεντρώσουν δεδομένα τα οποία θα παρουσιάζουν δημοσίως και με τη χρήση των οποίων θα μπορούν να υποστηρίξουν το σημαντικό ρόλο των βιβλιοθηκών  στην εκπαίδευση και γενικότερα στην κοινωνία.  
Ωστόσο, πέρα από τις «εμπειρίες των άλλων», θα πρέπει να ξέρουμε τις προσπάθειες και ενέργειες που γίνονται στη χώρα μας, οι οποίες μας αφορούν και μας επηρεάζουν πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό θεωρήσαμε, όπως τόνισε η κα Φράγκου, ότι είναι μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία αυτή η μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας και αντιμετώπισης κάποιων προβλημάτων και προσφοράς, παρά τις αντιξοότητες υπηρεσιών, μέσα από το Σύνδεσμο των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), να γνωστοποιηθούν οι καινοτόμες δράσεις και υπηρεσίες μέσω του συνεδρίου στον περισσότερο κόσμο, γιατί έως τ ώρα ήταν σε επίπεδο σχεδιασμού και τώρα, πριν από λίγο καιρό, άρχισε σιγά-σιγά η υλοποίησή τους.
Έτσι λοιπόν στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου με τη συμμετοχή εκλεκτών μελών της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας από τη χώρα μας θα προσπαθήσουμε μέσα από τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν να αναδείξουμε αυτές τις προσπάθειες, να τις γνωστοποιήσουμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η κα Φράγκου επεσήμανε ότι οι βιβλιοθήκες για να μπορέσουν να  αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης που διανύουμε πρέπει να επιλέξουν την οδό της συνεργασίας που αποτελεί τον προσφορότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο διεξόδου απ’ αυτή.
Μία βιβλιοθήκη μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, ενώ μία ομάδα βιβλιοθηκών, αν μη τι άλλο, μπορεί να συνεργαστεί σε πολλά πράγματα και να έχει οφέλη από αυτή τη συνεργασία, ώστε να μη διακόψει υπηρεσίες, να μη μειώσει τη λειτουργία της και να μη περιορίσει κυρίως τις πηγές που προσφέρει στους χρήστες της.
Από εκεί και πέρα κάθε βιβλιοθήκη από μόνη της θα πρέπει να δώσει πολύ περισσότερη σημασία και να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο στο να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα την κάνουν να μπορεί να αποδείξει το ρόλο της και τη σημασία της σήμερα. Το να προωθούμε τη δουλειά που γίνεται στις βιβλιοθήκες, το να αποδεικνύουμε ότι κάνουμε σωστά αυτή τη δ ουλειά και με οικονομικά δεδομένα σωστά, είναι πάρα πολύ σημαντικό για να αντιμετωπιστεί η κρίση, προς την κατεύθυνση αυτή.  Τουλάχιστον να  περιορίσουμε, όσο γίνεται, τις δυσμενείς επιπτώσεις έχοντας ως αντιστάθμισμα  τη συνεργασία και  την προώθηση του ρόλου μας.
Η επικοινωνία συνιστά κυρίαρχο μέσο της αποτελεσματικής λειτουργίας και της εποικοδομητικής προσφοράς υπηρεσιών στις βιβλιοθήκες. Επικοινωνία μεταξύ των βιβλιοθηκών, επικοινωνία κυρίως με τους χρήστες μας. Δεν είναι μόνο η πληροφόρηση πλέον στην εποχή μας, θέλουμε να διασφαλίσουμε την απόκτηση της γνώσης, όχι απλά να πληροφορήσουμε τον χρήστη. Η γνώση ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε ως βιβλιοθήκες. Δεν ξέρω πόσο το καταφέρνουμε αυτό, πάντως ήταν ένας στόχος και παραμένει ένας στόχος διαρκής για τις βιβλιο θήκες. 
Δυστυχώς η οικονομική κρίση χτύπησε τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στα δύο σημαντικότερα σημεία, που σχετίζονται με το προσωπικό και τη χρηματοδότησή τους. Υπήρξε μεγάλη έλλειψη ή μείωση προσωπικού, σε μερικές περιπτώσεις καθοριστική θα έλεγα, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων 380 συμβασιούχων εργαζόμενων σ’ αυτές με υψηλά προσόντα σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση στους προϋπολογισμούς των βιβλιοθηκών. Οι παραπάνω περικοπές είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα και στην ποσότητα των υπηρεσιών και των πηγών που προσφέρουμε στους χρήστες μας.
Η καλύτερη οικονομική εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων μέσω συνεργασίας, είναι η μόνη τουλάχιστον άμεση λύση που μπορούμε να μεθ οδεύσουμε, ευελπιστώντας, ότι θα περιορίσει τις επιπτώσεις αυτών των περικοπών στις βιβλιοθήκες.

Ανάμεσα στα νέα /εκδηλώσεις των ελληνικών  βιβλιοθηκών που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής μας ξεχώρισαν:

  • Το σεμινάριο δημιουργικής γραφής από τους συγγραφείς Στρατή Χαβιαρά και τη Μπέτυ Λάμπρου το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 11πμ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης (Κάδμου και Δαιδάλου, 3ο ς όροφος) καθώς και η εκδήλωση για την εγκυκλοπαίδεια Wikipedia που θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου στις 6.00μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.
  • Το εργαστηριακό σεμινάριο της ΕΕΒΕΠ «Aξιολόγηση Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικών Πηγών» με συντονιστή τον Γ. Τσάκωνα μέλος της Βιβλιοθήκης – Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών στη Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα 17.00 – 20.00
  • «Ημέρες γεύσης» με τη συμμετοχή των Δημοτικών Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης και η συνέχιση του προγράμματος «Ημέρες Βιβλιοθηκών» που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου.
  • «Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες στο διάβασμα» Εκδήλωση για εκπαιδευτικούς και βιβλιοθηκονόμους  από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και τη Βιβλιοθήκη του Goethe Institut Athen  που διοργανώνεται την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο).
  •  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνώση και παιχνίδι» στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής” για μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών (μέχρι και την  Γ΄ Τάξη) που ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο.
  • Το σεμινάριο με θέμα «Οργάνωση της σχολικής μελέτης στην οικογένεια» από τη Βορέειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου (Στ. Δραγούμη 30 & Μιλτιάδου) την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και ώρα 17.30 – 19.30 με ομιλήτριες την Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια κα Καπερναράκου ΜSc και την Παιδοψυχολόγο κα Καζαντζίδου Ελισάβετ, ΜSc.
  • Το μουσικό κουκλο – θεατρικό δρώμενο για την παρουσίαση του βιβλίου της παιδαγωγού – ηθοποιού – συγγραφέα Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου «Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών» την Κυριακή 6 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 στην  Παιδική – Νεανική Βιβλιοθήκη Δήμου Άργους-Μυκηνών, Πάρκο Μπόνη Άργος.


                 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποτίμηση της Επιστημονικής Διημερίδας με τίτλο «Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο» - Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης

Επιστημονική διημερίδα “Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο” – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα