Τα νέα του Εξάντα

Η 30η Διεθνής Διάκριση για τον Εξάντα

Στα 5 διεθνή βραβεία που έχει ήδη κατακτήσει το ντοκιμαντέρ «Πωλείται Ζωή» του Γιώργου Αυγερόπουλου, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα από τη γειτονική μας Ιταλία. Πρόκειται για το Δεύτερο Βραβείο Κοινού στο 8ο κινηματογραφικό φεστιβάλ «Cimameriche», που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοέμβρη ως τις 8 Δεκέμβρη, στο γραφικό Λεβάντε της Ιταλικής Ριβιέρας.
Το Πρώτο Βραβείο Κοινού κέρδισε το ντοκιμαντέρ «Waste Land», των  Lucy Walker, Joγo Jardim και Karen Harley, (Brazil/UK 2011), ενώ το Πρώτο Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το ντοκιμαντέρ  «MERICA»,  των Federico Ferrone, Michele Manzolini και Francesco Ragazzi (Ita/Brazil 2007).

Το «Cimameriche» είναι ένα φεστιβάλ με ξεχωριστό χρώμα, που οργανώνεται από την τοπική κοινωνία της ανατολικής Λιγκουρίας, ένα θαλάσσιο σταυροδρόμι με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της RAI και των αρχών της Επαρχίας της Γένοβας και της Περιφέρειας της Λιγκουρίας. Για τους υπεύθυνους του φεστιβάλ ο κινηματογράφος αποτελεί μια καλλιτεχνική στιγμή που συμβάλλει στην ομορφιά της διαφορετικότητας, τη συνάντηση των πολιτισμών μέσω της μετανάστευσης, και το συλλογικό πλούτο της ανθρώπινης εμπειρίας.

Το «Πωλείται Ζωή» έχει γυριστεί στη Χιλή, όπου λειτουργεί η μεγαλύτερη αγορά νερού του κόσμου. Εκεί οι υδάτινοι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στο κράτος αλλά σε ιδιώτες, και το νερό έχει μετατραπεί από δημόσιο αγαθό ζωής σε ιδιοκτησία. Ακόμα και στην έρημο της Ατακάμα, που θεωρείται η ξηρότερη περιοχή του πλανήτη, οι μεταλλευτικές εταιρείες – μεγαλο-ιδιοκτήτες του μακρύτερου ποταμού της Χιλής, Ρίο Λόα – αντλούν τεράστιες ποσότητες και χρησιμοποιούν το πολύτιμο νερό για να ξεπλένουν μέταλλα. Την ίδια στιγμή, καταδικάζουν χιλιάδες ιθαγενείς και χωριά αγροτών στη δίψα και τη φτώχεια.
Το 6ο διεθνές βραβείο για το «Πωλείται Ζωή» αποτελεί την 30η διεθνή διάκριση για τον Εξάντα.

Στο μοντάζ το Άγγιγμα του Μίδα (τίτλος εργασίας)

Όταν οι Ισπανοί είδαν τον αρχηγό της φυλής των Μούισκας καλυμμένο με χρυσόσκονη να ρίχνει τεράστιες ποσότητες χρυσού στην Λίμνη Γουαταβίτα κοντά στην σημερινή Μποκοτά της Κολομβίας νόμιζαν πως είχαν βρει επιτέλους το μυθικό Ελ Δοράδο!
Πέντε αιώνες μετά, με τις τιμές του χρυσού να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι πολυεθνικές εταιρείες αυτή τη φορά, είναι εκείνες που αναζητούν στην Κολομβία, το νέο Ελ Δοράδο. Και όχι μόνο αυτές... Οι αντάρτες, οι παραστρατιωτικοί, τα καρτέλ των ναρκωτικών, όλοι διεκδικούν μερίδιο από τα θρυλικά χρυσοφόρα κοιτάσματα της χώρας.
Ο πυρετός του χρυσού στην Κολομβία, που τροφοδοτεί πλέον - μαζί με την κοκαΐνη - τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα για πάνω από 40 χρόνια, αποτελεί μια αθέατη, παράπλευρη απώλεια της οικονομικής δίνης, στην οποία έχει περιέλθει όλος ο πλανήτης.

Κρατήστε τα DVD του Εξάντα στη βιβλιοθήκη σας

Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε τα ντοκιμαντέρ του Εξάντα που σας συγκίνησαν, μπορείτε για ένα μήνα να επωφεληθείτε από την έκπτωση 50% σε όλες τις online αγορές σας μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος. Κατά την διάρκεια της παραγγελίας σας χρησιμοποιήστε τον κωδικό exandasNL
Καλές γιορτές!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποτίμηση της Επιστημονικής Διημερίδας με τίτλο «Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο» - Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης

Επιστημονική διημερίδα “Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο” – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα