8η γιορτή δωρητών -ακόμα μια χρονία στην Ραψάνη

η εθελόντρια Ζησάκη Κατερίνα

η εθελόντρια Τζίκα Δέσποινα


Καλημέρα σας. Σας καλωσορίζουμε στην 8η κατά σειρά γιορτή δωρητών. Μια γιορτή που τιμάει αυτούς που προσφέρουν , και είναι πολλοί, γιατί για μας τιμή η προσφορά σας. Την χρονιά που πέρασε η βιβλιοθήκη κέρδισε ένα μεγάλο αριθμό αναγνωστών , επιβεβαιώνοντας την τάση των καιρών για επιστροφή του κόσμου στις βιβλιοθήκες λόγο κρίσης.
Πολλά σχολεία της Λάρισας αλλά και του δήμου μας επισκέφτηκαν φέτος την βιβλιοθήκη παράλληλα με την επίσκεψη στο Μουσείο οίνου και Αμπέλου Ραψάνης, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης Ραψάνη: ιστορία , πολιτισμός και οίνος στους πρόποδες του Ολύμπου» διαρκείας  2 ωρών απευθύνεται σε παιδιά  κάθε ηλικίας και προσαρμόζεται ανάλογα με τις απατήσεις κάθε σχολείου.. Η προσέλευση τους ξεπέρασε τις προσδοκίες μας , και τους ευχαριστούμε για τον ενθουσιασμό και την ζωντάνια που μετέδωσαν στο γραφικό χωρίο μας.

Οι συνεργασίες μας σε εκδηλώσεις με τους τοπικούς φορείς , το Σύλλογο Γυναικών , το Μορφωτικό Σύλλογο και την τοπική κοινότητα ήταν άριστη .Αποκτήσαμε επίσης δύο ξεχωριστά κειμήλια που κοσμούν το τμήμα τοπική ιστορία, το ημερολόγιο του ελληνοδιδάσκαλου Ιωάννη Αθ. Δουμακή δωρεά των εγγονών του Χατζησωτήρη Μ, Φαληρέα Αγλαίας και Χατζή Κική και μια μελέτη για το πόλεμο του 1897 στην περιοχή μας , με χάρτες και ντοκουμέντα από τον στρατηγό μας κ. Κατσούρα.
Φέτος ο κόσμος στις βιβλιοθήκες είναι πολύχρωμος .Από το 2011, που ιδρύθηκε το Future Library, η μ.κ.ο με αποκλειστικό χρηματοδότη  του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχου , η δημοτική βιβλιοθήκη συμμετέχει ενεργά.  Στόχος του   Future Library είναι να μεταμορφωθούν  οι ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες σε μοναδικά κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης. Μόνο έτσι μπορεί να εγκατασταθεί στη συνείδηση του κόσμου, η σπουδαιότητα του θεσμού των βιβλιοθηκών. Το 2012, το 1ο έτος του Προγράμματός ,  87 δημόσιες  και δημοτικές  βιβλιοθήκες  σ’ όλη την Ελλάδα και δημιούργησαν την αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων. Έτσι, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία του 2012 τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού και πέρασαν από τις βιβλιοθήκες πάνω από 20.000 άτομα, ενήλικες και παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Οι δωρεές του ιδρύματος στη βιβλιοθήκη μας πολλές και φέτος, αναλώσιμα και βιβλία για την καλοκαιρινή εκστρατείας μας, τεχνολογικό εξοπλισμό και κάλυψη της εκπαίδευσης του προσωπικού.
Φέτος, η Καλοκαιρινή μας Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2013 με κεντρικό μήνυμα “Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος” μας  καλεί να κατακτήσουμε  τη γνώση μέσα από το χρώμα. Για πρώτη φορά, 103 βιβλιοθήκες συνεργάζονται  για να υλοποιήσουν τις δράσεις του  . Future Library.και η βιβλιοθήκη μας παρούσα, έχοντας κερδίσει την προσοχή όλων με το παλμό των παιδιών και την μαζική τους συμμετοχή.  ένα συναρπαστικό καλοκαίρι, διανύσαμε και θα διανύσουμε έως τα τέλη Αύγουστου  όπου με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας  πιτσιλίσαμε  και τσαλαβουτήσαμε   στα χρώματα,  πειραματιστήκαμε , περιπλανηθήκαμε  στην Ιστορία ακολουθώντας τα νήματα των χρωμάτων, ράψαμε, κατασκευάσαμε κολιέ ,  παίξαμε , συνεργαστήκαμε αφηγηθήκαμε  και διαβάσαμε ιστορίες…μάθαμε την γραφή των τυφλών , και τα μυστήρια των αστεριών, γευτήκαμε τα χρώματα της φύσης μέσα από τους μύθους και τις ποικιλίες των βοτάνων και των αρωματικών φυτών.
Από τις 15 Ιουνίου που αρχίσαμε Μέχρι τέλη Ιουλίου 828 παιδιά πέρασαν την πόρτα της βιβλιοθήκης ραψάνης και παρακολούθησαν τις ποικίλες δραστηριότητες. Στην γιορτή κρασιού θα παρουσιαστούν οι πολύχρωμες κατασκευές μας και οι χρονογραμμές των χρωμάτων στο περίπτερο της βιβλιοθήκης.
Αλλά καλύτερα να μιλήσουν για αυτό οι εθελοντές μας που ακούραστα μας βοηθάν καθημερινά με τις δραστηριότητες ,η Κατερίνα Ζησάκη καινούργια στη βιβλιοθήκη μας , η αγαπητή Δέσποινα Τζίκα που από πέρυσι είναι μαζί μας και η δημιουργική Χρυσάνθη που έρχεται στην βιβλιοθήκη από πολλή μικρή. 
Φέτος έχουμε την χαρά , με την τοπική κοινότητα Ραψάνης και το δήμο Τεμπών που ανήκουμε ως υπηρεσία , που πάντα είναι διπλά μας και στηρίζει το έργο μας , και τους ευχαριστούμε για αυτό από καρδιάς   , να τιμούμε την πρόεδρο της βιβλιοθήκης από το 2005-2010 κ. Μαχη Τσαμούρα –Τσάτσαρη  που λόγω την αλλαγή των νόμων με την συνένωση των δήμων δεν ασκεί τα πολύτιμα για καθήκοντα της αφιλοκερδώς πάντα. Η προσφορά της μεγάλη , και αναγνώρισημη  από όλους.
η εθελόντρια Χρυσάνθη Παπαδημητρίου

η βράβευση της κ. Τσάτσαρης από τον πρόεδρο κ.Γαγάρα

Παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Μπουζέκης Θ., ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ραψάνης κ. Γαγάρας Νίκος, ο τοπικός σύμβουλος κ. Κλαδίσιος Νίκος  και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης κ. Δουμακής Αθ. με τον αντιπρόεδρο κ. Χατζή Αθ. αι το μέλος κ. Χριστοδούλου , και οι πολλοί  φίλοι της βιβλιοθήκης μικροί και μεγάλοι . Μίλησε για την πορεία της βιβλιοθήκης την φετινή χρονιά η υπεύθυνη κ. Πανταζή Χάιδω. 


η βράβευση του Στρατηγού κ. Κατσούρα από τον αντιδήμαρχο κ. Μπουζέκη

Δωρητές 2013
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος-πρόγραμμα future library , Σαρμαντά Μαίρη ,Γεροβασίλη Αντζί ,Χολέβας Αθανάσιος, Δρογκούλας Αλκιβιάδης, Γκιντσιούδη Μαίρη, ΅Εκπαιδευτήρια Ράπτου, Ταμπουραζάκης , Μπαρδάνη Δήμητρα ,Λιάπη Σοφία, Τζουβάρα Μαίρη, Κατσούρας Ευθύμιος, Χρυσοχόου  Δημοσθένης
, Βελετάνης Βασίλης, Κόρακας Γεώργιος, ΓΑΚ ΛΑΡΙΣΑΣ , Ζαρζαμίδης Κ., Τσολάκη Αννα, Παπαβραμίδου Αθανασία, Δούρος ελευθέριος, Τσάτσαρη-Σταυριανιάκου Παναγιώτα , Μάνδαλου Βασιλικη ., Ευθυμιάδου Σόνια, Χατζησωτήρη Μίλτος, Χατζή Κική Φαληρέα Αγλαΐα  ,Χρυσοχόου Πόπη (προσφορά λουλουδιών για καλλωπισμό όλου του χωριού) Καλλιόπη Μήλια-Παδιαδιατάκη .
                                                                                

Εθελοντές καλοκαιρινής εκστρατείας
Δέσποινα Τζίκα, Κλεονίκη Καλτσάτου, Κατερίνα Σδούγκα-Ζησάκη, Χρυσάνθη Παπαδήμητριου, Μιρέλα Αγγελή , Μαγαλιού σοφία, Κόκκινου Ελένη-ραφαέλα, Μακάτου Κρυστάλλια , Κυρατζούλη Μάρω








Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποτίμηση της Επιστημονικής Διημερίδας με τίτλο «Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο» - Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης

Επιστημονική διημερίδα “Μ. Καραγάτσης: Προσεγγίσεις στον συγγραφέα και τον άνθρωπο” – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα