Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

Καλοκαιρινή εκστρατεία 2014!

Γίγαντες και νάνοι…

… μυρμήγκια και τζίτζικες, φως και σκοτάδι, μέρα και νύχτα, γενναίοι και δειλοί, πλούσιοι και φτωχοί, πεντάμορφες και τέρατα, δυνατοί και αδύναμοι. Είναι όλοι ήρωες βιβλίων, κάτοικοι της κάθε βιβλιοθήκης. Τα βράδια συνηθίζουν να βγαίνουν από τις σελίδες, να κάθονται στα ράφια και να συζητάνε για τους κόσμους που ζουν.

Ο Τζακ περιγράφει το γίγαντα που συνάντησε, ο Κοντορεβιθούλης συμφωνεί μαζί του. Ο Τζίτζικας δικαιολογεί την αγάπη του για το χαλαρό καλοκαίρι και προσπαθεί να πείσει τα μυρμήγκια να κάνουν ένα διάλειμμα από το ασταμάτητο πήγαινε – έλα. Γενναίοι που δε φοβούνται το σκοτάδι ακούνε τις ιστορίες των δειλών, αυτών που δεν τολμούν ποτέ, αυτών που δεν τα κατάφεραν με τα δύσκολα αινίγματα της πεντάμορφης του κόσμου και χάθηκαν. Αυτών που είναι απλώς μια λέξη μέσα στην ιστορία.

Αυτό το καλοκαίρι οι καλοκαιρινές αναγνώσεις των παιδιών θα τους ζωντανέψουν. Οι κόσμοι τους θα μας φιλοξενήσουν τις ζεστές ώρες της ημέρας και θα μας δροσίσουν, στο τελευταίο φως πριν να έρθει το σκοτάδι της νύχτας.

Γιατί το καλοκαίρι ο καθένας μας μπορεί να σκεφτεί ανάποδα, να σκεφτεί το αντίθετο: να πρέπει να ξυπνήσεις και να αποφασίσεις να ξανακοιμηθείς, να ονειρεύεσαι να πας της θάλασσα και την τελευταία στιγμή να ξεκινήσεις για το βουνό. Γιατί το καλοκαίρι στις βιβλιοθήκες ο κόσμος γίνεται τεράστιος μέσα στις άπειρες δυνατότητές του και τις αντιθέσεις του.